Over Anya

Anya Zoontjes woont en werkt in Hoorn. Ze is een schilderes die houdt van felle, intense kleuren. Ze gaat niet mee met de eigentijdse sfeer waarin schilders zich ingetogen en donker moeten tonen. Haar werk valt op door positiviteit en kracht.

Na een figuratieve periode met een vleug surrealisme, waarin ze zich richtte op dieren – haar ‘dierdimensionale’ werk – maakt ze nu vooral Modern Art; krachtig werk met duidelijk omlijnde vormen, in heldere kleuren. Haar schilderwerk is continu in ontwikkeling, zoals het leven zelf.
 
Zoontjes heeft een passie voor verf; de geur, de kleuren, de textuur. Ze schildert het liefst met haar handen. Tijdens het proces viel het haar regelmatig op hoe mooi de verf zich op haar palet rangschikte. ‘Het is interessant om te zien wat er gebeurt als verf zijn eigen gang gaat.’ Dit inspireerde haar voor haar serie “Paletteflowers”.
‘Gevestigde kunstenaars zijn vaak herkenbaar aan één stijl, maar als kunstenaar wil ik ook de vrijheid houden om te blijven experimenteren, waarbij ik me wil laten verrassen door het eindresultaat. Bij mijn Modern Art schilderijen heb ik volledige controle over de materie, bij mijn Paletteflowers is dit het tegenovergestelde.’
 
Anya begon als autodidact. In 2003 rondde ze de opleiding af tot vrij kunstenaarschap aan de Vrije Tekenacademie. Daarna volgde ze schilderscursussen en masterclasses aan de Wackers Academie en de Haarlemse Kunstacademie.
 
Anya werkt ook in opdracht. Ze is lid van de NABK.